ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 3 17 και 18.11.2012
Οι άγιοι Ανάργυροι
Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν αδέρφια που κατάγονταν από την Έφεσο της Μικράς Ασίας. Οι γονείς τους ήταν ευγενείς. Ο πατέρας τους ήταν ειδωλολάτρης, αλλά μετά τη γέννηση των παιδιών του έγινε χριστιανός, ενώ η μητέρα τους Θεοδότη ήταν από την αρχή χριστιανή. Δεν έζησε πολύ ο πατέρας τους και έτσι την όλη φροντίδα των παιδιών ανέλαβε η μητέρα.
Οι Κοσμάς και Δαμιανός σπούδασαν διάφορες επιστήμες, αλλά, γρήγορα, αφοσιώθηκαν στην ιατρική, για να μπορούν να ανακουφίζουν τους συνανθρώπους τους από τον πόνο, από κάθε ασθένεια. Δεν έμεναν μόνο στα φάρμακα της επιστήμης. Χρησιμοποιούσαν και το όπλο της πίστης. Με τη βοήθεια της προσευχής στο Θεό δεν άφηναν καμία ασθένεια αθεράπευτη. Μάλιστα, δεν ζητούσαν καμία αμοιβή για τις υπηρεσίες τους. Η στάση τους αυτή έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους ανθρώπους, οι οποίοι τους χαρακτήρισαν Αναργύρους, δηλαδή αυτούς που δεν έπαιρναν αργύρια, χρήματα. Δεν περιόριζαν τη θεραπεία μόνο στους ανθρώπους, αλλά γιάτρευαν ακόμη και τα ζώα. Από ένα σημείο και μετά δεν χρησιμοποιούσαν τα ιατρικά όπλα καθόλου, αλλά μόνο το όνομα του Χριστού για να γίνουν καλά οι άνθρωποι και συνεχώς κήρυτταν το μήνυμα του Ευαγγελίου και της σωτηρίας του κόσμου και των ανθρώπων.
Ο άγιος Δαμιανός, νεώτερος των δύο αδελφών, κοιμήθηκε πρώτος εν Κυρίω, ειρηνικά. Λίγο αργότερα τον ακολούθησε στο ταξίδι στη Βασιλεία των ουρανών και ο αδελφός του Κοσμάς. Πλήθη χριστιανών συνέρρεαν στο ναό που είχε αναγερθεί στον τόπο της ταφής τους, στην τοποθεσία που ονομάζονταν Φερεμάν. Τα τίμια λείψανά τους και η εικόνα τους αποτελούσαν πηγή ιαμάτων για τους αρρώστους που οδηγούνταν εκεί και τους επιτρεπόταν να παραμείνουν πολλές μέρες στο εσωτερικό του ναού, κάνοντας προσευχές και δεήσεις στο Θεό και τους αγίους. Κανείς δεν έφευγε δίχως να βρει είτε τη γιατρειά είτε τη δύναμη να αντέξει με καρτερία και ελπίδα την ασθένεια που ο Θεός επιτρέπει για τη σωτηρία της ψυχής του.
Η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων την 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνο.
Ερμηνευτικά σχόλια
επιστήμες και ιατρική: όλες οι επιστήμες βοηθούν τον άνθρωπο να ζήσει και να ερμηνεύσει τον κόσμο και τη ζωή, τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει, πώς μπορούν τα προβλήματα να διορθωθούν, πόσο μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ζούμε. Η ιατρική βοηθά τον άνθρωπο να νικήσει την αρρώστεια και το θάνατο, γι’ αυτό και είναι μεγάλη επιστήμη. Ο Χριστός έκανε θαύματα και γιάτρευε τους ανθρώπους από κάθε κακό. Έτσι και η ιατρική αποτελεί μία επιστήμη, η οποία αποτελεί μίμηση του Χριστού. Ωστόσο, η επιστήμη δεν ξεκινά από την πίστη στο Θεό, αλλά από τις γνώσεις, από τα όσα μαθαίνει ο άνθρωπος.
με τη βοήθεια της προσευχής: οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν σπουδαίοι γιατροί. Δεν έμεναν όμως στη δύναμη της επιστήμης, αλλά χρησιμοποιούσαν το όπλο της πίστης στο Θεό. Μ’ αυτό θεράπευαν κάθε αρρώστια και ήταν σπουδαίο για τους ανθρώπους εκείνης, αλλά και κάθε εποχής, να γνωρίζουν ότι δεν ήταν οι γνώσεις των γιατρών που τους έκαναν καλά, αλλά η πίστη τους.
Αναργύρους: όλοι οι επιστήμονες πληρώνονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον κόσμο, για να μπορέσουν να ζήσουν. Ο Κοσμάς και ο Δαμιανός δεν έπαιρναν χρήματα. Πώς ζούσαν όμως; Τους βοηθούσαν οι άνθρωποι, δίδοντάς τους τα απαραίτητα τρόφιμα, για να μπορούν να ζούνε. Αλλά δεν έπαιρναν χρήματα για τα θαύματα και τις ιάσεις που έκαναν. Είχαν πάρει δωρεάν από το Άγιο Πνεύμα τη χάρη να γιατρεύουν και δωρεάν την προσέφεραν. Αυτό είναι και ο αληθινός ορισμός της αγάπης. Να μην περιμένουμε τίποτα από τον άλλο και να τον βοηθούμε. Εμείς βέβαια δεν είναι εύκολο να εργαζόμαστε χωρίς αμοιβή. Μπορούμε όμως να αγαπούμε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, όπως οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές μας ή αυτοί με τους οποίους θα είμαστε μαζί στη ζωή και να μην τους εκμεταλλευόμαστε χρησιμοποιώντάς τους μόνο για να περνάμε εμείς καλά. Κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε εύκολο, ίσως γίνεται μαρτύριο, γιατί υπάρχει κακία στους ανθρώπους. Αν όμως έχουμε αγάπη, τότε μέσα από την ανιδιοτέλειά μας (δηλαδή από την επιθυμία μας να μην έχουμε συμφέρον από τους άλλους), μας ευλογεί ο Θεός.
κήρυτταν το μήνυμα του Ευαγγελίου: οι άγιοι Ανάργυροι δεν ήθελαν να γιατρευτούν οι άνθρωποι μόνο στο σώμα. Ήθελαν να γιατευτούν και στην ψυχή, να οδηγηθούν δηλαδή στη Βασιλεία των ουρανών, στη σχέση με το Χριστό, στην Εκκλησία, να σωθούν τελικά ολοκληρωτικά και όχι μόνο να γίνουν καλά ως προς το σώμα τους. Γι’ αυτό και έδιναν στους ανθρώπους δωρεάν το φάρμακο του Ευαγγελίου και της πίστης. Ήταν λοιπόν η προσφορά τους συνολική στον άνθρωπο και όχι μόνο επαγγελματική, ως γιατροί του σώματος.
γιατρειά και δύναμη: δεν γίνονται όλοι οι άνθρωποι καλά, όταν έχουν μια αρρώστια. Ο Θεός θέλει κάποιοι να γιατρεύονται, κάποιοι όχι. Αν όμως υπάρχει πίστη, παίρνουν δύναμη από το Θεό και αντέχουν στην αρρώστεια τους. Χαρακτηριστικό της πίστης είναι η προσευχή και η εμπιστοσύνη στο Θεό. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε κι εμείς όταν γνωρίζουμε κάποιον που είναι άρρωστος. Να ζητούμε από το Θεό να τον κάνει καλά ή να τον βοηθήσει να έχει υπομονή και ελπίδα στην αρρώστια του. Το σημαντικότερο είναι η πίστη.
Ερωτήσεις
1. Ποια ήταν η διαφορά ανάμεσα στην επιστήμη της ιατρικής και της ιατρικής των αγίων Αναργύρων;
2. Γιατί οι άγιοι δεν έπαιρναν χρήματα; Μπορούμε να το κάνουμε αυτό εμείς σήμερα;
3. Τι μας δείχνει το γεγονός ότι οι άγιοι μιλούσαν για το Ευαγγέλιο και το Χριστό στους ανθρώπους που θεράπευαν;
4. Γιατί δε γίνονται όλοι οι άνθρωποι καλά από τις αρρώστιες, ακόμη κι αν πιστεύουν στο Θεό;
5. Πόσο εύκολο είναι να μη ζητούμε από τους άλλους κάτι, αλλά να τους αγαπούμε;
Μια προσευχή από τη Θεία Λειτουργία
Τα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών και ειρήνην τω κόσμω παρά του Κυρίου αιτησώμεθα.
Συμπέρασμα
Η αγάπη δίνει νόημα στη ζωή μας και μας κάνει ανιδιοτελείς, να προσφέρουμε χωρίς να ζητούμε και σ’α υτό μας βοηθά η σχέση μας με το Θεό.
Απολυτίκιο εορτής αγίων Αναργύρων. Ήχος πλ. δ’.
Άγιοι Ανάργυροι και Θαυματουργοί, επισκέψασθε τας ασθενείας ημών,
δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε ημίν.
Να βρεις τις 5 λέξεις που κρύβονται ανάμεσα στα γράμματα:
ΑΣΦΔΗΞΛΞΠΟΙΘΗΜΑΓΑΠΗΜΗΞΚΛΟΙΘΥΤΡΦΔΩΒΣΜΑΝΑΡΓΥΡΟΙΛΞΟΙΟΙΟΙΘΥΤΡΕΣΚΟΣΜΑΣΛΚΞΗΓΦΔΣΑΡΤΥΘΙΟΟΚΞΗΓΔΑΜΙΑΝΟΣΛΞΞΗΓΦΦΒΨΞΚΛΧΡΙΣΤΟΣΛΞΗΓΦΔΣΑΕΡΥΘΙΣΚΗΒΩΞΔΞΣΩΚΑΒΗΣΞΣΞΑΣΒΚΓΗΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου