Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Η Αγάπη και ο Χρόνος

ΑΓΑΠΗ και ΧΡΟΝΟΣ
Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα νησί στο οποίο ζούσαν όλα τα συναισθήματα. Εκεί ζούσαν η Ευτυχία, η Λύπη, η Αγάπη και όλα τα άλλα συναισθήματα.
Μια μέρα έμαθαν ότι το νησί τους θα βούλιαζε κι έτσι όλοι επισκεύασαν τις βάρκες τους και άρχισαν να φεύγουν.
Η Αγάπη ήταν η μόνη που έμεινε πίσω. Ήθελε να αντέξει μέχρι την τελευταία στιγμή.
Όταν το νησί άρχισε να βυθίζεται, η Αγάπη αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια.
Βλέπει τον Πλούτο που περνούσε με μια λαμπερή θαλαμηγό.
Η Αγάπη τον ρωτάει: «Πλούτε, μπορείς να με πάρεις μαζί σου;»
«Όχι, δεν μπορώ» απάντησε ο Πλούτος. «Έχω ασήμι και χρυσάφι στο σκάφος μου και δεν υπάρχει χώρος για σένα».
Η Αγάπη τότε αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από την Αλαζονεία, που επίσης περνούσε από μπροστά της σε ένα πανέμορφο σκάφος.
«Σε παρακαλώ, βοήθησέ με» είπε η Αγάπη.
«Δεν μπορώ να σε βοηθήσω Αγάπη. Είσαι μούσκεμα και θα μου χαλάσεις το όμορφο σκάφος μου», της απάντησε η Αλαζονεία.
Η Λύπη ήταν πιο πέρα κι έτσι η Αγάπη αποφάσισε να ζητήσει από αυτή βοήθεια.
«Λύπη, άφησέ με να έρθω μαζί σου».
«Ω Αγάπη, είμαι τόσο λυπημένη που θέλω να μείνω μόνη μου», είπε η Λύπη.
Η Ευτυχία πέρασε μπροστά από την Αγάπη αλλά και αυτή δεν της έδωσε σημασία.
Ήταν τόσο ευτυχισμένη, που ούτε καν άκουσε την Αγάπη να ζητά βοήθεια.
Ξαφνικά ακούστηκε μια φωνή:
«Αγάπη, έλα προς τα εδώ! Θα σε πάρω εγώ μαζί μου!».
Ήταν ένας πολύ ηλικιωμένος κύριος, που η Αγάπη δεν γνώριζε, αλλά ήταν γεμάτη από τέτοια ευγνωμοσύνη, που ξέχασε να ρωτήσει το όνομά του.
Όταν έφτασαν στην στεριά, ο κύριος έφυγε και πήγε στο δρόμο του.
Η Αγάπη γνωρίζοντας πόσα χρωστούσε στον κύριο που τη βοήθησε, ρώτησε την Γνώση:
«Γνώση, ποιος με βοήθησε»;
«Ο Χρόνος», της απάντησε η Γνώση.
«Ο Χρόνος;», ρώτησε η Αγάπη. «Γιατί με βοήθησε ο Χρόνος;»
Τότε η Γνώση χαμογέλασε και με βαθιά σοφία της είπε:
«Μόνο ο Χρόνος μπορεί να καταλάβει πόσο μεγάλη αξία έχει η Αγάπη».

Λίγα λόγια για το θέμα του μήνα.
Ακόμη ένα ημερολογιακό έτος μάς χαρίζει η φιλανθρωπία του Θεού. Ένας νέος χρόνος που δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει, σε προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, κοινωνικό επίπεδο. Ξέρουμε σίγουρα πως θα μας μεγαλώσει -γεράσει- και ελπίζουμε να μας σοφίσει.
Αν αυτό το τελευταίο ισχύσει, τότε θα πρέπει να χαιρόμαστε, αλλά και να συνειδητοποιούμε και περισσότερο την αξία της Αγάπης. Δηλαδή, τι σημαίνει να αγαπάς πραγματικά. Να αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου, να αγαπάς πραγματικά τον άνθρωπο με τον οποίο μοιράζεσαι τη ζωή σου, να αγαπάς πραγματικά τα παιδιά σου, να αγαπάς πραγματικά τους οικείους σου (γονείς – αδέλφια), να αγαπάς πραγματικά τους συναδέλφους (προϊσταμένους και υφισταμένους) στη δουλειά, γενικότερα να αγαπάς τους ανθρώπους και το Θεό!
Και η εμπειρία του χρόνου δείχνει πως η αληθινή αγάπη δεν είναι αυτή που κινείται με συμφέροντα και εγωισμό. Η αληθινή αγάπη δεν στηρίζεται σε υπολογισμούς κέρδους ή κάθε είδους ωφέλειας κάθε φορά. Η αληθινή αγάπη ξέρει να ταπεινώνεται, να ζητά πρώτη συγχώρεση αλλά και να συγχωρεί, να βλέπει τον άλλον ως οντότητα πλήρη και να εξασφαλίζει όχι μόνο το σώμα αλλά και τις πνευματικές και ψυχικές ανάγκες του αγαπωμένου. Η αληθινή αγάπη τρέχει πρώτη να βοηθήσει και δεν περιμένει να της το ζητήσουν. Η αληθινή αγάπη ξέρει να θυσιάζεται για τον άλλον.
Βέβαια, ο χρόνος μάς διδάσκει πως αυτός που αγαπά στο τέλος είναι αυτός που «κερδίζει», γιατί αυτός που αγαπά ομοιάζει του Θεού που είναι Αγάπη, ζει την εσωτερική πληρότητα στην παρούσα ζωή, αλλά ταυτόχρονα ξεπερνά τα όρια του χρόνου και εντάσσεται στην αιωνιότητα!
Δυστυχώς όμως, η αίσθηση του εφήμερου που έχουμε οι άνθρωποι για τη ζωή μας, η προβολή και η διαφήμιση της κατανάλωσης όχι μόνο των υλικών αγαθών αλλά και αυτής ακόμη της ανθρώπινης ύπαρξης με σκοπό την απόλαυση και την ηδονή γιατί YOLO (You Only Live Once = Ζεις Μόνο Μία Φορά), μάς απομακρύνουν από την πίστη και την ελπίδα της αιωνιότητας και μας κάνουν να ζούμε ρηχά, επιφανειακά, ανικανοποίητα.

Οι Έκτακτες Ιερές Ακολουθίες.
Ως πρώτη από τις έκτακτες Ιερές Ακολουθίες θα δούμε αυτή των Εγκαινίων του Ιερού Ναού.
Όπως οι Χριστιανοί αφιερώνονται στον Θεό με το Βάπτισμα, έτσι και οι Ιεροί Ναοί αφιερώνονται στον Θεό με την Ακολουθία των Εγκαινίων. Μετά την Ακολουθία του Όρθρου ο Επίσκοπος, μαζί με τους Ιερείς και τους πιστούς, λιτανεύει τα Άγια Λείψανα τρεις φορές γύρω από τον Ναό. Κατόπιν, με πολλή ευλάβεια, τα τοποθετεί μέσα στην Αγία τράπεζα, σε ειδικά κατασκευασμένη θέση. Ύστερα πλένουν την Αγία Τράπεζα με χλιαρό νερό και κερομαστίχα, τη σφραγίζουν με μύρο, την ντύνουν με τα καλύμματα και την καθαγιάζουν με την πανηγυρική Θεία λειτουργία. Κατά την Ακολουθία των Εγκαινίων γίνεται και η «καθιέρωσις», ο αγιασμός δηλαδή των Αντιμηνσίων. Αντιμήνσιο (αντί-mensa, που σημαίνει στα λατινικά τραπέζι) είναι τα υφάσματα εκείνα στα οποία απεικονίζεται το Πάθος του Κυρίου, και κάθε Ιερέας τελεί μόνο πάνω σε αυτό τη Θεία Λειτουργία.


Πρόγραμμα Εβδομάδος

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου – Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020


Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2019:
5.00 – 6.00 μ.μ. Εσπερινός και Παράκληση στην Παναγία.
6.00 μ.μ. Κύκλος Συμμελέτης Αγίας Γραφής.


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 (Τριών Ιεραρχών):
7.30 – 10.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία


Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020:
11.00 π.μ. - 12.30 μ.μ. Κατηχητικό για τα μικρότερα παιδιά.
4.00 – 5.00 μ.μ. Κατηχητικό για μαθητές Δ, Ε, και Στ Δημοτικού.
5.00 μ.μ. ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ & Αγιασμός Πρωτομηνιάς
6.00 μ.μ. Κατηχητικό για μαθητές Γυμνασίου.


Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 (Υπαπαντή):
7.30 – 10.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία



Να ξαναβρούμε την αθωότητα της παιδικότητας!

Και προδραμών ανέβη επί συκομορέαν, ίνα ίδη αυτόν, ότι δι’ εκείνης ήμελλε διέρχεσθαι(Λουκ. 19, 4)
«Έτρεξε λοιπόν μπροστά από το πλήθος κι ανέβηκε σε μια συκομουριά για να τον δει, γιατί θα περνούσε από κει»
Στην καθημερινότητά μας προσπαθούμε με κάθε τρόπο ναν προβάλουμε τις επιτυχίες μας, τα χρήματά μας, το σώμα μας, τις ικανότητές μας. Και δεν αρκούμαστε στο κοντινό περίγυρό μας, αλλά χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, παρουσιάζουμε τον εαυτό μας ουσιαστικά σε όλους τους ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, μετατρεπόμενοι σε ναρκισσιστές. Αυτό που μετράει για μας είναι η εικόνα μας, γιατί από αυτήν θα κριθούμε. Και κρίνουμε τους άλλους από την δική τους εικόνα.
Προφανώς η κρίση αυτή είναι επιπόλαιη, τις περισσότερες φορές παραπλανητική, ψεύτικη και δυστυχώς και μεις για τον εαυτό μας μένουμε σε αυτή την πλαστή εικόνα και δεν στρεφόμαστε εντός μας. Γιατί η στροφή προς τα μέσα απαιτεί ταπείνωση για να δούμε ότι δεν είμαστε άψογοι, ότι υστερούμε, ότι πρυτανεύει το «εγώ» μας και λυπούμε τους άλλους, ότι θέλουμε να είμαστε σε θέση εξουσίας, σε θέση δόξας και προβολής, σε θέση ικανοποίησης των θελημάτων μας. Δεν συνειδητοποιούμε ότι ξαστοχούμε στη ζωή μας. Ότι χάνουμε το αληθινό νόημά της.
Για να φτάσουμε στην αλήθεια για τον εαυτό μας χρειάζεται η ταπείνωση. Ο Ζακχαίος, στο άκουσμα ότι έρχεται ο Χριστός αισθάνεται την ανάγκη να Τον δει. Αυτή η ανάγκη δεν είναι αποτέλεσμα περιέργειας, ούτε ένα αίσθημα μετοχής στο life-style των πολλών. Συχνά μας συμβαίνει να θέλουμε να δούμε κάποιον διάσημο, κάποιον ξεχωριστό, για να δηλώνουμε ότι ήμασταν κι εμείς εκεί. Ο Ζακχαίος συγκλονίζεται εντός του. Συνειδητοποιεί ότι έχει ξαστοχήσει στην ζωή του. Ότι διάλεξε έναν δρόμο χωρίς αγάπη, έναν δρόμο εκμετάλλευσης των άλλων, κυρίως υλικής. Ότι στην πράξη θεοποίησε το χρήμα και την χρήση του, ενώ, χωρίς να τον ενδιαφέρει η γνώμη των πολλών που τον θεωρούσαν άνδρα αμαρτωλό, αισθανόταν ότι είχε την εξουσία να τους επιβληθεί.
Η συνειδητοποίηση φέρνει μετάνοια. Και η μετάνοια συνδέεται με την ταπείνωση. Ο Ζακχαίος διαλέγει τώρα ένα άλλο είδος προβολής: αυτό της αυτογελοιοποίησης για τους πολλούς, αλλά και της χαμένης παιδικότητας για τον ίδιο. Σκαρφαλώνει στην συκομορέα, όπως θα έκανε ένα παιδί θέλοντας να παίξει ή να φάει τους καρπούς της. Δεν λογαριάζει την ειρωνεία και την αποδοκιμασία όσων των γνώριζαν, όχι τόσο των εχθρών του, αλλά των φίλων του που θα θεωρούσαν την στάση του ακατανόητη. «Τρελάθηκε ο Ζακχαίος», θα έλεγαν. Όμως για τον ίδιο αυτό το σκαρφάλωμα ήταν η απόδειξη ότι είχε ξαναβρεί την αθωότητα, την αγάπη, την χαρά της παιδικότητάς του, ότι εκείνη την στιγμή που οι άλλοι θα γελούσαν εις βάρος του, αυτός είχε βρει τον πολύτιμο μαργαρίτη, Εκείνον που είπε ότι μόνο στα παιδιά και στην καθαρή από κακία καρδιά τους ανήκει η βασιλεία των ουρανών!
Και Εκείνος θα ζητήσει από τον Ζακχαίο, αφού ξαναβρήκε την παιδικότητα διά της μετανοίας, να γίνει και πάλι ενήλικας. Μόνο που τώρα η ενηλικίωση του Ζακχαίου θα συνοδευτεί από έμπρακτες αποδείξεις της μετανοίας. Από την δοχή του Χριστού στο σπίτι του. Από την μετάνοια και της οικογένειας. Από την ελεημοσύνη στους φτωχούς και στους αδικημένους από αυτόν. Στην χαρά ότι σώθηκε. Στο καινούργιο ξεκίνημα!
Το σκαρφάλωμα του Ζακχαίου μας υποδεικνύει ότι η προβολή των προσόντων και χαρισμάτων δεν είναι ό,τι ζητά ο Θεός από εμάς, αλλά η μετάνοια και η ταπείνωση που συνοδεύονται από το μοίρασμα των χαρισμάτων μας. Ας ξαναβρούμε την παιδικότητα της καρδιάς μας εντός της Εκκλησίας και ας ζητούμε κι εμείς να δούμε τον Χριστό τόσο εν τοις μυστηρίοις και εν τη Ευχαριστία όσο και εν τω προσώπω του πλησίον μας!


Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

«ελέησον»

«Απήντησαν αυτώ δέκα λεπροί άνδρες, οι έστησαν πόρρωθεν και αυτοί ήραν φωνήν» (Λουκ. 17, 12-13)
«Τον συνάντησαν δέκα λεπροί, οι οποίοι στάθηκαν από μακριά και του φώναξαν δυνατά»
Μία από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες που περιγράφονται στα Ευαγγέλια είναι αυτή της θεραπείας των δέκα λεπρών από τον Χριστό. Τον συναντούν στην είσοδο ενός χωριού. Οι λεπροί είναι απόβλητοι της κοινωνίας. Στην είσοδο του χωριού πιθανότατα οι συγγενείς τους τούς άφηναν τροφή και τα χρειώδη, αλλά η μόνη κοινωνία που είχαν ήταν μεταξύ τους. Ένα γκέτο ήταν η κοινότητά τους. Δεν τους συνέδεε η επιλογή, αλλά η ανάγκη της συνύπαρξης, επειδή κανείς από αυτούς δεν μπορούσε να συναντήσει τους δικούς του. Αναγκαστική η συνύπαρξη των εννέα, που ήταν Ιουδαίοι, με τον δέκατο που ήταν Σαμαρείτης. Η αρρώστια και ο πόνος κάνουν την θρησκευτική διαφορετικότητα να τεθεί στην άκρη. Μία μικρή τραγωδία ουσιαστικά, γιατί απ΄ ότι φαίνεται ο πόνος δεν είχε αλλάξει την ψυχή και τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Ο εγωκεντρισμός, το αίσθημα ότι ο κόσμος υπάρχει για μένα θα συνοδέψει τους εννέα και μετά την θεραπεία. Μόνον ο ένας, ο Σαμαρείτης, ο αλλογενής, θα έχει διαφορετική θέαση του κόσμου: ευχαριστιακή, ευγνώμονα. Μόνο αυτός φαίνεται ότι έχει μαλακώσει από την περιπέτεια. Αυτός, ο περιθωριοποιημένος από την κοινότητα των Ιουδαίων, κρατά την αγάπη. Βλέπει την αλήθεια του Θεανθρώπου και σπεύδει να δείξει την ευγνώμονα καρδιά του μετά το θαύμα.
Ο Χριστός θα ακούσει την φωνή των λεπρών και θα απαντήσει με το θαύμα. Θα ακούσει την δυνατή φωνή που ζητά για ευσπλαχνία και θα εκπληρώσει το αίτημα που είναι το έλος. Δεν ζητούν από τον Χριστό να τους θεραπεύσει οι λεπροί, αλλά να τους ελεήσει. Και το έλεος του Χριστού είναι η επιστροφή τους στην κοινότητα των ανθρώπων, αλλά και στην κοινότητα της ζωής. Θα πάνε βεβαίως οι ίδιοι να δείξουν την δωρεά που λαμβάνουν, για να κοπιάσουν κι αυτοί. Όμως το θαύμα δεν τους αλλάζει, όπως σπάνια μας αλλάζουν τα επιζητούμενα θαύματα. Οι εννέα θα ζητήσουν την κοινότητα χωρίς τον Χριστό. Ο ένας θα ζητήσει τον Χριστό και μετά θα πορευθεί στην κοινότητα.
Ο Χριστός και η πίστη μας δείχνουν την οδό της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν είναι ένα άθροισμα διατάξεων, παραδόσεων, αιτημάτων, ένας χώρος που ανήκουμε για να ρυθμίζεται κοινωνικά η ζωή μας. Αυτά έπονται. Δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται, καθώς είναι τα όρια μέσα στα οποία η αλήθεια επαναπαύεται και μπορούμε να αισθανόμαστε ασφάλεια στην πορεία της ζωής μας. Όμως η Εκκλησία ξεκινά από το πρόσωπο του Θεανθρώπου. Σε Εκείνον απευθύνεται η πίστη μας. Σε Εκείνον καλούμαστε να απευθυνθούμε κραυγάζοντας το «ελέησον». Αυτό δεν αποτελεί απλώς έκφραση του πόνου και της αγωνίας μας για τις περιστάσεις της ζωής, κυρίως για τον θάνατο τον οποίο βιώνουμε είτε ως μοναξιά είτε ως αδυναμία επικοινωνίας είτε ως εχθρότητα είτε ως βιολογικό τέλος. Το «ελέησον» είναι έκφραση εμπιστοσύνης στον Θεάνθρωπο Λυτρωτή, ο Οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν τι πραγματικά χρειαζόμαστε. «Ελέησον» είναι η κραυγή προς τον γενναιόδωρο βασιλιά από τους μικρούς και καθημερινούς ανθρώπους. Είναι η κραυγή του αμαρτωλού έναντι Εκείνου που μπορεί να τον ευσπλαχνιστεί και να τον συγχωρέσει. Είναι η κραυγή του κουρασμένου από την πορεία της ζωής. Είναι η κραυγή αυτού που δεν βλέπει φως στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, είτε λόγω της δικής του ιδιορρυθμίας είτε επειδή όσοι βρίσκονται στο διάβα του έχουν άλλες προτεραιότητες. Είναι η κραυγή του ταλαιπωρημένου από την αγνωμοσύνη, ενώ η προσφορά είναι συνεχής. Είναι η κραυγή όποιου βρίσκεται στα μικρότερα ή μεγαλύτερα μαρτύρια της ζωής είτε εξ αιτίας της πίστης είτε από τους σταυρούς που καλείται να σηκώσει, θέλει δεν θέλει.
Το «ελέησον» λυτρώνει. Διότι αφήνει τα πάντα, «πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ». Και από εδώ ξεκινά η Εκκλησία. Αν την δούμε ως το σώμα των ελεημένων ανθρώπων από τον Θεάνθρωπο τον Οποίο εμπιστεύονται, τότε μπορούμε να ψηλαφήσουμε το νόημα της πορείας μας εντός της. Και τότε όλα αλλάζουν όψη. Γιορτάζουμε διότι έχουμε ελεηθεί. Τιμούμε τους Αγίους διότι αυτοί είναι οι ελεημένοι πριν από εμάς. Προσευχόμαστε ως συνέχεια της κραυγής. Συναντούμε Θεό κι ανθρώπους στον ναό, διότι μας ενώνει η κραυγή. Κοινωνούμε Σώμα και Αίμα Χριστού ως το απτό σημάδι της συγχώρεσης. Αγαπούμε στην ζωή μας διότι ό,τι λάβαμε δεν μπορούμε να το κρατήσουμε μόνο για τον εαυτό μας. Προχωρούμε με πίστη και ελπίδα ως το τέλος, διότι γνωρίζουμε ότι το έλεός Του θα μας καταδιώκει πάσας τας ημέρας της ζωής ημών και μετά από αυτήν. Τίποτε δεν χάνεται, αρκεί να υπάρχει το «ελέησον».
Σε έναν κόσμο αυτάρκειας, αγνωμοσύνης, εμπιστοσύνης στο ΕΓΩ η Εκκλησία, μέσα από την ιστορία των δέκα λεπρών μας δείχνει ότι τα πάντα είναι Χριστός και ότι η ευγνωμοσύνη μας προς Αυτόν είναι η αρχή του να έχουμε κοινότητα και να ανήκουμε σ’ αυτήν. Χωρίς τον Χριστό δεν μπορούμε τίποτε να κάνουμε.

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Πρόγραμμα Εβδομάδος

Δευτέρα 13 – Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2019:
5.00 – 6.00 μ.μ. Εσπερινός και Παράκληση στην Παναγία.
6.00 μ.μ. Κύκλος Συμμελέτης Αγίας Γραφής.


Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 (Αγίου Αντωνίου):
7.30 – 9.45 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία


Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 (Αγίου Αθανασίου):
7.30 – 9.45 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία
11.00 π.μ. - 12.30 μ.μ. Κατηχητικό για τα μικρότερα παιδιά.
4.00 – 5.00 μ.μ. Κατηχητικό για μαθητές Δ, Ε, και Στ Δημοτικού.
5.00 μ.μ. ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
6.00 μ.μ. Κατηχητικό για μαθητές Γυμνασίου.


Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020:
7.30 – 10.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία

«είναι κοντά, έφτασε η βασιλεία των ουρανών»

Από τότε ήρξατο ο Ιησούς κηρύσσειν και λέγειν. «Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών» (Ματθ. 4, 17)
«Από τότε άρχισε κι ο Ιησούς να κηρύττει και να λέει: Μετανοείτε, γιατί έφτασε η βασιλεία του Θεού»
Νομίζω πως αν ζούσαμε στην εποχή του Χριστού, θα βλέπαμε και πάλι τους ανθρώπους να αγωνίζονται για την επιβίωση και την ευτυχία τους. Να έχουν την οικονομική άνεση να ζουν καλύτερα από τους άλλους, να ικανοποιούν τις όποιες επιθυμίες τους, να είναι ασφαλείς απ΄ όποιον τους επιβουλεύονται και να μπορούν να ζήσουν χρόνια πολλά και καλά χωρίς στεναχώρια, λύπη, ασθένειες. Εν ολίγοις, ό,τι ισχύει και σήμερα για την έννοια της ευτυχίας, όπου κλειδί είναι το ΕΓΩ και οι άλλοι –κυρίως αυτοί που λένε ότι ας αγαπούν- συνδράμουν στην προσπάθειά μας να ευτυχήσουμε.
Ο Χριστός, αμέσως μετά τη βάπτισή Του στον Ιορδάνη από τον Πρόδρομο κηρύττει ένα χαρμόσυνο μήνυμα «Ευαγγέλιο»: «είναι κοντά, έφτασε η βασιλεία των ουρανών». Έφτασαν δηλαδή η χάρις, η αλήθεια, η νέα ζωή, με την παρουσία Του. Και δεν έχουν ως προϋποθέσεις τους το χρήμα, την δύναμη, το συμφέρον, την ικανότητα του ΕΓΩ να ξεχωρίζει, το ψέμα ή έναν υλικό κόπο υπερβολικό, που απομυζά κάθε ικμάδα ζωής, αλλά την κοινωνία με το πρόσωπο του Χριστού, την αγάπη, την πτωχεία των παθών, την ταπείνωση, την αλήθεια κι έναν πνευματικό κόπο, ο οποίος στηρίζεται στην προσευχή και την ελεημοσύνη της καρδιάς, όπως επίσης και στην πάλη εναντίον των λογισμών, οι οποίοι μας βασανίζουν για να υπερτονίσουν το ΕΓΩ. Η Βασιλεία των Ουρανών δεν είναι αφηρημένη υπόθεση, αλλά έχει να κάνει με την κοινωνία με τον ΧΡΙΣΤΟ στην ζωή της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. Με τη δική Του Χάρη μπορούμε από το κατ΄ εικόνα να φτάσουμε στο καθ΄ ομοίωσιν. Από αυτόν λάβαμε την άφεση των αμαρτιών μας. Προσδοκούμε όχι τον θάνατο, αλλά την Ανάσταση. Ο Χριστός είναι το κλειδί. Και την ίδια στιγμή η μετάνοια.
Αυτό το «μετανοείτε» είναι μία συνεχής υπόμνηση αλλαγής προτεραιοτήτων. Η Βασιλεία των Ουρανών δεν είναι για τους τέλειους, αλλά για όλους. Δεν είναι γι’ αυτούς που τα κάνουν όλα σωστά, αλλά και για εκείνους που μετανιώνουν για τον προσανατολισμό της ζωής τους, για τα λάθη και τα πάθη τους, που αφήνουν το ΕΓΩ δίπλα και εγκολπώνονται τον Χριστό και την αγάπη. Η Βασιλεία των Ουρανών είναι για όσους θέλουν να είναι ελεύθεροι. Είναι τελικά ένας δρόμος που χωρά στην πορεία του όλους μας. Αρκεί να ακούμε Χριστό και να ζούμε Χριστό!


Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Τα Θεοφάνεια!

Κάθε μεγάλη εορτή είναι σταθμός στη ζωή μας. Όχι για ανάπαυση, χαλάρωση, ξεκούραση, αλλά για τον επαναπροσδιορισμό της προοπτικής μας, της ζωής μας. Άραγε ποιος είναι ο προορισμός μας; τον έχουμε αναζητήσει; Τον αναγνωρίζουμε; Ενδιαφερθήκαμε ποτέ γι΄ αυτόν;
Οι άνθρωποι αδιαφορούμε για το περιεχόμενο της Θείας Επιφάνειας και μένουμε στον τύπο και τα σημεία της. Στον αγιασμό των υδάτων και των οικιών. Στις τελετές και στο γιορταστικό κλίμα. Στην παράδοση που γίνεται έθιμο. Δεν μπορούμε να δούμε ότι δια της φανερώσεως του Τριαδικού Θεού ξεκίνησε ένας καινούργιος κόσμος και ένας καινούργιος τρόπος, αυτός της Βασιλείας των ουρανών που βιώνεται στην Εκκλησία.
Εμείς έχουμε χάσει την δίψα για σωτηρία. Είτε διότι δεν πιστεύουμε στον Θεό και έχουμε ορίσει ως το πέρας της ύπαρξής μας τον θάνατο, είτε διότι δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν εμπόδια στην πορεία μας προς τον Θεό και την αιώνια ζωή κοντά Του, δεν πιστεύουμε δηλαδή ότι αμαρτάνουμε, ότι χρειαζόμαστε ανακαίνιση της ύπαρξής μας, μετάνοια, αλλαγή πορείας. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν εντός μας υποστρώματα παθών, τα οποία μας οδηγούν και σε σκέψεις και σε πράξεις και σε σύνολη στάση ζωής διά των οποίων η κοινωνία με τον Θεό δεν είναι εφικτή. Το κυριότερο όμως είναι ότι έχουμε πάψει να κατανοούμε την ανάγκη μετοχής μας στην Εκκλησία και στην ζωή της, δεν θεωρούμε ότι δεν έχει νόημα μια ζωή στην οποία δεν είμαστε ενεργά μέλη του σώματος του Χριστού, αλλά έχουμε μετατρέψει την εκκλησιαστική ζωή σε συνήθεια εορταστική, παράδοση, πιστή εφαρμογή διατυπώσεων, αλλαγή εξωτερικής συμπεριφοράς και καλές πράξεις, χωρίς όμως να ζούμε τον τρόπο της ανακαίνισης της ύπαρξής μας και μιας συνεχούς αναγέννησης εν Πνεύματι Αγίω.
Θέλουμε τον Αγιασμό στα σπίτια μας, (αν είναι και χωρίς κόπο-χωρίς να πάμε να τον πάρουμε από το Ναό), σαν ξόρκι, σαν μαγικό φίλτρο που θα διώξει κάθετί που νομίζουμε μείς κακό και όχι ως ένα υλικό σημείο της Χάριτος του Θεού που θαυματουργεί, που συμβάλει στην προσπάθειά μας για σωτηρία, για αλλαγή τρόπου ζωής σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, για μετάνοια, για ταπείνωση, για αγάπη και συγχωρητικότητα προς τους συνανθρώπους μας, για ζωντανή σχέση με το Θεό.
Η εορτή των Θεοφανείων μας δίνει την δυνατότητα να δούμε ξανά το σωτήριον του Θεού. Όχι για να εγκλωβιστούμε στη αυτάρκειά μας ή στην αποκλειστικότητα ενός Θεού για τις δοκιμασίες και τον θάνατο, αλλά για να ψηλαφήσουμε στο Πρόσωπό Του την ανακαίνιση και τον αγιασμό της ύπαρξής μας. Να αφεθούμε στην χάρη του Επιφανέντος Θεού και να συνοδοιπορήσουμε μαζί Του από τον Ιορδάνη στην Βασιλεία, στην Εκκλησία που ανακαινίζει τη ζωή μας. Ιδού η νέα αρχή που έχουμε ανάγκη!