Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 11η 25 – 26.1.2014
Ο Πέτρος και ο Κορνήλιος
Στην Καισάρεια ζούσε ένας ευσεβής και ελεήμων εκατόνταρχος που λεγόταν Κορνήλιος μαζί με την οικογένειά του. Μια μέρα γύρω στις τρεις το απόγευμα είδε καθαρά σε όραμα, ενώ ήταν ξύπνιος, έναν άγγελο του Θεού να μπαίνει στο σπίτι του να τον πλησιάζει και να του λέει: «Κορνήλιε!» Αυτός τον κοίταξε τρομαγμένος και του είπε «Ναι, Κύριε!» και ο άγγελος απάντησε «Οι προσευχές σου και οι ελεημοσύνες σου ανέβηκαν στο Θεό, ο οποίος δε σε ξεχνάει. Θα στείλεις τώρα στην Ιόππη να φωνάξουν το Σίμωνα που λέγεται και Πέτρος και μένει σε έναν άλλο Σίμωνα, το βυρσοδέψη που μένει κοντά στη θάλασσα» και ο άγγελος εξαφανίστηκε. Πραγματικά ο Κορνήλιος έκανε όπως του είπε ο άγγελος.
Την επόμενη μέρα και καθώς οι άνθρωποι του Κορνήλιου δεν είχαν φτάσει ακόμη στην Ιόππη, ο απόστολος Πέτρος ανέβηκε προς το μεσημέρι στο υπερώο να προσευχηθεί. Εκεί πείνασε και καθώς ετοίμαζαν το φαγητό, έπεσε σε έκσταση και είδε όραμα: είδε πως άνοιξε ο ουρανός κι έπεσε ένα σεντόνι προς τη γη με δεμένες τις τέσσερις άκρες του, το οποίο μέσα είχε από όλα τα τετράποδα της γης, τα θηρία, τα ερπετά και τα πουλιά του ουρανού. Και ακούστηκε μια φωνή και είπε: «Σήκω Πέτρο, σφάξε και φάε ό, τι θέλεις!!» Κι ο Πέτρος απάντησε: «Ποτέ Κύριε, αφού ποτέ στη ζωή μου δεν έφαγα κάτι απαγορευμένο ή ακάθαρτο!» Και η φωνή ξαναείπε «Αυτά που ο Θεός καθάρισε μην τα θεωρείς ακάθαρτα!» Αυτό έγινε τρεις φορές και ύστερα εξαφανίστηκε από τον ουρανό!
Την ώρα που ο Πέτρος σκεφτόταν τι να σήμαιναν όλα αυτά έφτασαν και οι απεσταλμένοι του Κορνήλιου που έψαχναν τον Πέτρο. Την ίδια στιγμή το Άγιο Πνεύμα πληροφόρησε τον Πέτρο «τρεις άνδρες σε ζητούν! πήγαινε μαζί τους χωρίς κανένα δισταγμό, γιατί τους έχω στείλει εγώ!» Κι έτσι πραγματικά έκανε. Συνάντησε τους άνδρες και τους ακολούθησε στο σπίτι του Κορνήλιου, παρόλο που δεν ήταν Ιουδαίος! Και όταν ο Κορνήλιος υποδέχτηκε τον Πέτρο γονατιστός εκείνος τον σήκωσε λέγοντας του ότι κι ό ίδιος είναι άνθρωπος και προχώρησαν μαζί στο σπίτι του Κορνήλιου, όπου ήταν εκεί πολλοί άνθρωποι, όχι Ιουδαίοι και περίμεναν να ακούσουν τι θα τους έλεγε. Και ο Πέτρος μίλησε και είπε ότι «ο Θεός δε χωρίζει τους ανθρώπους σε καθαρούς και ακάθαρτους, σε Ιουδαίους και μη, αλλά δέχεται τον καθένα σε όποιο λαό κι αν ανήκει αρκεί να Τον σέβεται και να ζει σύμφωνα με το θέλημά Του».
Και ο Πέτρος βάφτισε τον Κορνήλιο και μαζί του ακολούθησαν στην πίστη και πολλοί άλλοι ειδωλολάτρες. (Πράξ. 10, 1-44)
Ερμηνευτικά σχόλια
Ευσεβής και ελεήμων εκατόνταρχος: ο Κορνήλιος ήταν αξιωματούχος του ρωμαϊκού στρατού. Ήταν ειδωλολάτρης. Ήταν όμως και άνθρωπος που είχε καλοσύνη στην καρδιά του και αυτό φαινόταν από το γεγονός ότι ήταν ευσεβής, δηλαδή ήξερε να σέβεται τους άλλους ανθρώπους, αλλά και αναζητούσε το Θεό. Η ευσέβειά του φαινόταν και από το γεγονός ότι ελεούσε τους άλλους ανθρώπους, δηλαδή προσέφερε αγάπη. Ο Χριστός θέλει όλοι οι άνθρωποι να μάθουν γι' Αυτόν και έτσι δεν περιορίζει την διδασκαλία του μόνο σε όσους τον έχουν ήδη γνωρίσει. Γι' αυτό θα στείλει μήνυμα τόσο στον Κορνήλιο, όσο και στον απόστολο Πέτρο.
ένα σεντόνι προς τη γη: στο σεντόνι ήταν και ζώα ακάθαρτα για τον μωσαϊκό νόμο, όπως το χοιρινό κρέας. Ο Πέτρος αναρωτιόταν αν θα έπρεπε να κηρύξει τον χριστιανισμό και στους ειδωλολάτρες ή να τον περιορίσει μόνο στους Ιουδαίους. Τα ακάθαρτα ζώα στο όραμα συμβόλιζαν τους ειδωλολάτρες. Ο Χριστός όμως δεν ξεχωρίζει τον κόσμο σε καθαρούς και ακάθαρτους, αλλά γεννήθηκε για όλους.
τρεις φορές: το όραμα το είδε τρεις φορές ο Πέτρος για να μην έχει καμία αμφιβολία για το ποιο αληθινά ήταν το θέλημα του Θεού. Γι' αυτό και όταν ήρθαν οι απεσταλμένοι του Κορνήλιου ο Πέτρος κατάλαβε γιατί ο Θεός του έστειλε αυτό το όραμα και τους ακολούθησε για να οδηγήσει τον Κορνήλιο στην αληθινή πίστη. ο Πέτρος μίλησε: τον λόγο ότι ο Χριστός δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους τον είπε και στη συνέχεια στους άλλους χριστιανούς, δηλαδή στην Εκκλησία. Όλοι οι χριστιανοί αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Πέτρου. Έτσι, όλη η Εκκλησία παραμένει ανοιχτή στο παράδειγμα και το μήνυμα του Χριστού και των Αποστόλων. Γι' αυτό και τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή για όλο τον κόσμο, για όλους τους ανθρώπους. Η Εκκλησία δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς, σε δίκαιους και αμαρτωλούς, σε προβληματικούς και σε προοδευμένους, αλλά προσφέρει την σωτηρία του Χριστού, την αγάπη, την χαρά της πίστης σε όλους. Το ίδιο καλούμαστε να κάνουμε και οι νεώτεροι, τα παιδιά και οι έφηβοι.
πολλοί άλλοι ειδωλολάτρες: το παράδειγμα του Κορνήλιου ακολούθησαν κι άλλοι ειδωλολάτρες, γιατί διαπίστωσαν ότι η πίστη ήταν για όλους και όχι για λίγους. Πάντα στην Εκκλησία έτσι συμβαίνει και όπου υπάρχουν διακρίσεις, αυτοί που τις κάνουν εις βάρος των άλλων (ειρωνεύονται όσους είναι διαφορετικοί) στην ουσία δεν ανήκουν με τη συμπεριφορά τους στην Εκκλησία. Στο Χριστό λοιπόν μπορούμε να δείξουμε ότι καταλαβαίνουμε το νόημα των Χριστουγέννων όταν έχουμε αγάπη για τους άλλους, όταν είμαστε ανοιχτοί απέναντί τους, όταν μπορούμε να τους συγχωρέσουμε για τα λάθη τους και κυρίως, όταν έχουν θέση στην καρδιά μας, όποιοι κι αν είναι, από όποιους κι αν προέρχονται. Αρκεί και εκείνοι να είναι ανοιχτοί και να θέλουν να ζήσουν τη ζωή της.

Ερωτήσεις
1. Γιατί ο Πέτρος δυσκολευόταν να αποδεχθεί τους ειδωλολάτρες;
2. Τι του έδειξε ο Χριστός με το όραμα του σεντονιού;
3. Η Γέννηση και η Ανάσταση του Χριστού είναι για λίγους ή για όλους;
4. Χωράνε οι διακρίσεις και ο ρατσισμός στην Εκκλησία;


Συμπέρασμα
Η Εκκλησία δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους σε καθαρούς και ακάθαρτους, αλλά δέχεται όλους όσους θέλουν να ζήσουν τη ζωή της.