ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 12 2 και 3.2.2013
Η Αγία Αγάθη η Σικελιώτισσα
Η αγία Αγάθη, καταγόταν από το Παλέρμο ή την Κατάνη της Σικελίας. Η οικογένειά της διέθετε τεράστια περιουσία, η δε Αγία διακρινόταν για τη φυσική της ομορφιά αλλά και για το ήθος, τις αρετές και τη μεγάλη της πίστη. Οι γονείς της ήταν ειδωλολάτρες. Πέθαναν όμως όταν η Αγάθη ήταν μικρή. Εκείνη πίστεψε στο Χριστό και όταν στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.) κηρύχτηκε διωγμός εναντίον των χριστιανών, σε ηλικία δεκαπέντε χρόνων, αφού μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς, παρουσιάστηκε στον διοικητή της περιοχής και ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό. Ο διοικητής Κυντιανός την παρέδωσε σε μία κακή γυναίκα, η οποία προσπάθησε με διάφορους τρόπους και τάζοντάς της θησαυρούς να την πείσει να παντρευτεί τον Κυντιανό. Απέτυχε όμως και ο Κυντιανός οργίστηκε πολύ.
Μάλιστα σε διάλογο που είχε με τον διοικητή τον κατηγόρησε η αγία ευθέως ότι πιστεύει σε ξόανα και, μάλιστα, αναρωτήθηκε, πώς ένας τόσο έξυπνος άνθρωπος παρουσιάζεται στην πίστη του τόσο ανόητος. Ο έπαρχος μόλις άκουσε αυτό, έδωσε χαστούκι στην αγία και διέταξε να την κρεμάσουν και να την τρυπήσουν με μία λόγχη. Παρά τους φρικτούς πόνους η αγία εξακολουθούσε να ομολογεί την πίστη της στο Χριστό και να δηλώνει ότι τα βασανιστήρια της προξενούν χαρά, γιατί είναι πρόσκαιρα. Ο Κυντιανός διέταξε να της κόψουν το στήθος και την έκλεισε στη φυλακή.
Μόλις πλησίασαν τα μεσάνυκτα, επισκέφθηκαν την αγία ο Απόστολος Πέτρος, με μορφή γέροντα και ένας Άγγελος, με μορφή παιδιού, που κρατούσε λαμπάδα. Άπλετο φως πλημμύρισε το υγρό και σκοτεινό κελὶ της αγίας. Ο απόστολος γιάτρεψε τις πληγές της. Η πόρτα της φυλακής άνοιξε και οι άλλοι κρατούμενοι ωθούσαν την αγία να δραπετεύσει. Αυτή, όμως, σκεπτόμενη από τη μία ότι οι δεσμοφύλακες θα τιμωρηθούν αν δραπετεύσει και από την άλλη ότι έπρεπε να υπομείνει το μαρτύριο, δεν έφυγε από τη φυλακή.
Την τέταρτη ημέρα ο Κυντιανός την φέρνει και πάλι στο δικαστήριο. Εκεί της ζήτησε να υπακούσει στο αυτοκρατορικό διάταγμα. Αλλιώς η τιμωρία της θα ήταν ο θάνατος. Η αγία αρνείται και ο έπαρχος διατάζει να την βασανίσουν ακόμη περισσότερο σύροντάς την σε αιχμηρά κεραμίδια, αφού είδε ότι οι προηγούμενες πληγές της είχαν θεραπευθεί, χωρίς να συγκινηθεί γι’ αυτό το θαύμα. Την ώρα που ο Κυντιανός βασάνιζε την αγία, έγινε ένας μεγάλος σεισμός στην πόλη της Κατάνης και προξένησε πολλές ζημιές. Ανάμεσα στα θύματα ήταν ο σύμβουλος του έπαρχου Σιλουανὸς και ο φίλος του Φαλκόνιος. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ο Κυντιανός διέταξε να γυρίσουν την αγία στη φυλακή. Εκεί, η αγία, αφού προσευχήθηκε στο Χριστό, δεν άντεξε άλλο τις πληγές από το μαρτύριο και παρέδωσε την ψυχή της στο Θεό. Ήταν το έτος 251 μ. Χ.
Ο λαός της Κατάνης λυπήθηκε που αυτή η νέα κοπέλα είχε ένα τόσο σκληρό τέλος για την πίστη της και διαμαρτυρήθηκε στον έπαρχο. Στη συνέχεια, μετέφεραν το τίμιο λείψανό της σε ασφαλές μέρος. Τότε παρουσιάσθηκε ένας λευκοντυμένος νεαρός, άγνωστος στους ντόπιους, ο οποίος κατευθύνθηκε προς τον τάφο της αγίας Αγάθης και πάνω σε μαρμάρινη πλάκα έγραψε τα εξής: «Νους όσιος, αυτοπροαίρετος τιμή εκ Θεού καὶ πατρίδος λύτρωσις» (Η αγία είχε σκέψη καθαρή και έγινε με τη ελεύθερη θέλησή της πολύτιμο απόκτημα, δώρο του Θεού και λύτρωση για την πατρίδα της). Οι παριστάμενοι είπαν ό τι ο νεαρός εκείνος ήταν ο άγγελος της Αγίας.
Ο λαός της Κατάνης τιμούσε και σεβόταν την αγία. Ως ανταπόκριση στην τιμή αυτή, η αγία Αγάθη έσωσε την πόλη της από τη φοβερή έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας. Οι κάτοικοι της Κατάνης έτρεξαν στον τάφο της και αφού πήραν τη λάρνακα με το άγιο λείψανό της, την έστρεψαν προς τη λάβα, που ζύγωνε την πόλη και έτσι αποσοβήθηκε η συμφορά. Το γεγονός αυτό συνέβη στις 5 Φεβρουαρίου του έτους 252 μ.Χ., ακριβώς ένα χρόνο μετά το μαρτύριο της αγίας. Τα ιερά λείψανά της μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο των αυτοκρατόρων Βασιλείου Β' (976 - 1025 μ.Χ.) και Κωνσταντίνου Η' (1025 - 1028 μ.Χ.).
Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη της κάθε χρόνο στις 5 Φεβρουαρίου.
Ερμηνευτικά σχόλια
γονείς ειδωλολάτρες: η αγάπη των γονιών είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, καθώς τους δημιουργεί την αίσθηση της σιγουριάς. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι τα παιδιά γίνονται ίδια με τους γονείς. Για την Εκκλησία όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι και η ελευθερία είναι δώρο του Θεού. Επομένως, ακόμη κι αν οι γονείς της ήταν ειδωλολάτρες, αυτό δεν εμπόδισε την Αγάθη να γίνει χριστιανή. Η ίδια αναζήτησε την αλήθεια και δεν έμεινε μόνο στα όσα οι γονείς της τής είχαν προσφέρει. Αυτό είναι σημαντικό και για μας. Χρειάζεται όλα να τα βλέπουμε με ανοιχτό μάτι. Να παίρνουμε από την οικογένειά μας ό,τι είναι σημαντικό, αλλά να μη φοβόμαστε να δούμε και καινούρια στοιχεία στη ζωή μας.
να παντρευτεί τον Κυντιανό: ο ειδωλολάτρης διοικητής ήθελε να παντρευτεί την αγία γιατί του άρεσε η ομορφιά της. Γι’ αυτό και πίστεψε ότι με τη βοήθεια της κακής εκείνης γυναίκας θα την έπειθε να λυπηθεί τα νιάτα της και την ομορφιά της, ενώ με τα υλικά αγαθά που της έταζαν, θα περίμενε ότι η αγία θα συγκινούνταν και θα διάλεγε να ζήσει πλούσια. Όμως η αγία είχε ήδη μοιράσει την περιουσία της στους φτωχούς, που σημαίνει ότι δεν την ένοιαζαν τα χρήματα αλλά η αγάπη για το Χριστό. Ο Κυντιανός πίστευε ότι στη ζωή δίνουν νόημα τα αγαθά, οι χαρές και οι απολαύσεις και όχι η πίστη στο Θεό. Έπεσε έξω όμως.
Πίστη και μαρτύριο: τα πολλά μαρτύρια της αγίας δείχνουν ότι πραγματικά δυνατός δεν ήταν ο Κυντιανός, που είχε την εξουσία και έβαζε την αγία να μαρτυρήσει, αλλά η αγία. Ο έπαρχος δεν μπορούσε ούτε την πίστη του να υποστηρίξει και κατέφυγε στη βία για να επιβάλει αυτό που πίστευε. Η αγία όμως τον κατατρόπωσε με την δύναμη της πίστης στο Χριστό, την υπομονή και την αγάπη. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα όταν δεν θέλησε να φύγει από τη φυλακή για να μην τιμωρηθούν οι δεσμοφύλακές της.
Σεισμός: ο Θεός έδωσε την ευκαιρία στον έπαρχο να μετανοήσει για το έγκλημα που πήγαινε να κάνει, για την κακία που έδειχνε έναντι της αγίας και την απιστία του. Όμως εκείνος δε φαινόταν να συγκινείται. Αυτό σημαίνει ότι η ψυχή του δεν ήταν ελεύθερη, αλλά παραδομένη στο κακό. Το βλέπουμε αυτό δυστυχώς πολλές φορές στη ζωή μας. Υπάρχουν άνθρωποι που δε διορθώνονται, ό,τι κι αν τους συμβεί, αλλά παραμένουν κολλημένοι στα πάθη και τις κακίες τους.
Ο λαός της Κατάνης: η αγία έζησε στη Σικελία. Είναι σημαντικό για μας τους Έλληνες να γνωρίζουμε ότι οι άγιοι δεν είναι μόνο άνθρωποι που ανήκουν σε έναν τόπο, σε έναν λαό, αλλά τους συναντούμε παντού στον κόσμο. Η αγιότητα είναι ένα δώρο του Θεού στον κόσμο και τον άνθρωπο και βιώνεται μέσα στην Εκκλησία. Αυτός γίνεται και ο σκοπός της ζωής μας. Να μπορούμε δηλαδή να αγιάσουμε, όχι απλώς να γίνουμε καλοί άνθρωποι και καλά παιδιά, αλλά να μπορούμε να χαρούμε την πίστη μας στο Χριστό, να πορευόμαστε με αγάπη προς Αυτόν και τους ανθρώπους και να μπορούμε να αντέχουμε τα μικρότερα ή τα μεγαλύτερα προβλήματα της ζωής χωρίς να απογοητευόμαστε και να λέμε ότι δεν μπορούμε. Και πάνω απ’ όλα να είναι η προσευχή μας και η σχέση μας με το Χριστό το πιο σημαντικό στη ζωή μας, στο σχολείο μας, στο σπίτι μας, σε κάθε τι το οποίο κάνουμε. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, ιδίως στην εποχή μας. Όμως η πίστη και ο Χριστός μας βοηθούν, αρκεί να το έχουμε στην καρδιά μας.
Ερωτήσεις
1. Η αγία ακολούθησε τους γονείς της ως προς την πίστη; Ήταν κακό αυτό που έκανε να γίνει χριστιανή;
2. Γιατί ο διοικητής πίστεψε ότι μπορούσε να δελεάσει την αγία και να την κάνει ειδωλολάτρισσα;
3. Φοβήθηκε η αγία όταν υποβαλλόταν σε μαρτύρια;
4. Πώς κρίνετε την πράξη της να μη φύγει από τη φυλακή ενώ μπορούσε; Τι δείχνει;
5. Μόνο στην Ελλάδα έχουμε Αγίους; Τι δείχνει αυτό για τη ζωή μας;
6. Πόσο εύκολο είναι στην εποχή μας να θέλουμε να γίνουμε άγιοι;
Συμπέρασμα
Οι Άγιοι δεν βρίσκονται μόνο κοντά μας, αλλά υπάρχουν σ’ όλο τον κόσμο. Άγιος μπορεί να γίνει ο καθένας από εμάς και αυτό είναι το νόημα της ζωής της Εκκλησίας.
Απολυτίκιο Αγίας Αγάθης. Ήχος γ’ . Θείας πίστεως.
Ρόδον εύοσμον, της παρθενίας, νύμφη άφθορος, του Ζωοδότου, αναδέδειξαι Αγάθη πανεύφημε, των αγαθών την πηγήν γαρ ποθήσασα, μαρτυρικώς εν τω κόσμω διέπρεψας. Μάρτυς ένδοξε, λιταίς σου θείαις αγάθυνον, τους πόθω μεγαλύνοντας τους άθλους σου.
Ρόδον εύοσμον, της παρθενίας, νύμφη άφθορος, του Ζωοδότου, αναδέδειξαι Αγάθη πανεύφημε, των αγαθών την πηγήν γαρ ποθήσασα, μαρτυρικώς εν τω κόσμω διέπρεψας. Μάρτυς ένδοξε, λιταίς σου θείαις αγάθυνον, τους πόθω μεγαλύνοντας τους άθλους σου.
Παιχνίδι
ΚΞΞΚΛΓΗΗΓΚΗΛΚΞΙΓΘΙΗΚΛΞΗΘΑΓΑΛΚΞΗΓΦ
ΔΣΡΥΘΙΟΠΠΛΚΤΤΗΝΑΤΑΚΙΘΥΤΡΕΣΦ
ΓΗΞΚΑΙΛΕΚΙΣΚΞΗΓΦΔΧΨΩΒΜΚΞΗΓΚΣΟΝΑΙΤΝΥΚΣΚ
ΞΗΓΦΔΡΤΑΙΣΥΟΙΡΕΠΚΞΗΓΙΟΧΩΤΦΛΚΞΘΙΗΓΦ
ΔΣΗΚΑΛΥΦΜΝΒΓΗΞΚΛΟΙΣΟΡΤΕΠΛΚΞΗΓΦ
ΔΣΑΙΔΙΜΑΡΕΚΚΞΗΓΦΔΒΗΞΑΑΝΤΙΑΚΞΗΓΣΟΙΡΑΥΟΡΒΕΦΛ
ΚΞΗΓΦΔΣΑΣΕΕΡΤΥ
Βρες στο κρυπτόλεξο 10 λέξεις από την ιστορία που άκουσες και διάβασες. Τις λέξεις θα τις βρεις διαβάζοντας με προσοχή τα γράμματα το ένα μετά το άλλο, αλλά από το τέλος προς την αρχή γιατί είναι γραμμένες ανάποδα.