Οι άγιοι Πλάτων, Ρωμανός και νήπιο
Τρεις Αγίους γεμάτους ζήλο γιορτάζει η Εκκλησία κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου, για να μας θυμίζει την αξία της υπομονής για την αγάπη του Θεού. Ο Άγιος Πλάτων γεννήθηκε στην Άγκυρα της Μικράς Ασίας. Ο αδερφός του Αντίοχος ήταν γιατρός και μαρτύρησαν και οι δύο στα χρόνια του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού (στο τέλος του 3ου αιώνα μ. Χ.). Είχε ξεσπάσει διωγμός. Ο Πλάτωνας ομολόγησε το Χριστό φανερά. Ο ηγεμόνας της Άγκυρας Αγριππίνος διέταξε να συλληφθεί και να βασανισθεί. Οι δήμιοι τον βασάνισαν, ενώ παρακολουθούσαν πολλοί άνθρωποι το θέαμα, για να μάθουν τι παθαίνουν οι χριστιανοί! Τα βασανιστήριά του κράτησαν πολύ χρόνο, ωστόσο τίποτα δεν μπόρεσε να τον κάνει να αλλάξει γνώμη και να απαρνηθεί το Χριστό. Πίστευε στην Ανάσταση και το μαρτύριο δεν το υπολόγιζε. Ο ηγεμόνας διέταξε να αποκεφαλιστεί κι αυτό έγινε στις 18 Νοεμβρίου.
Την ίδια ημέρα η Εκκλησία γιορτάζει την μνήμη του διακόνου Ρωμανού και του νηπίου που μαρτύρησαν στην Αντιόχεια της Συρίας. Ο Ρωμανός έλεγξε τον Έπαρχο Ασκληπιάδη που έμπαινε στο ναό των ειδώλων, λέγοντάς του το εξής:
– Δεν είναι θεοί τα είδωλά σας! Οι Χριστιανοί υπερέχουν σε ευσέβεια, γιατί λατρεύουν τον αληθινό Θεό. Αυτό το μαρτυρούν ακόμα και τα μικρά παιδιά.
Γύρισε και κοίταξε μια μητέρα, που κρατούσε ένα παιδί πέντε χρόνων στην αγκαλιά της. Το παίρνει τότε ένας στρατιώτης και το ρωτά ο έπαρχος:
- Ποίον δει σέβειν Θεόν; (Ποιον Θεό πρέπει να σεβόμαστε;)
- Τον Χριστόν, απαντά το μικρό παιδί!
Ο Έπαρχος θύμωσε και ζήτησε να κόψουν τη γλώσσα του Αγίου Ρωμανού, ο οποίος όμως, καίτοι χωρίς γλώσσα, συνέχισε να μιλά με θαυματουργικό τρόπο! Το νήπιο, που το ξαναχτυπούν οι στρατιώτες και διψά, ζητά λίγο νερό. Η μητέρα του όμως, η οποία βρίσκεται κοντά του, του φωνάζει:
– Μη πιεις, παιδί μου, από το νερό των ειδωλολατρών. Να κάνεις υπομονή και να πιεις το νερό που θα σου δώσει ο ίδιος ο Χριστός.
Το νήπιο, που τόσο θαρρετά ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό, θα αποκεφαλιστεί από κάποιον στρατιώτη, κατά διαταγή του Επάρχου, ενώ ο Ρωμανός θα κλειστεί στην φυλακή, όπου και θα συνεχισθούν οι ξυλοδαρμοί και τα μαρτύρια. Το γεγονός της γενναίας και δημόσιας ομολογίας του θα το μάθη ο αυτοκράτορας Μαξιμιανός, καθώς και το παράδοξο θαύμα, να μιλά δηλαδή ο Μάρτυρας και με κομμένη την γλώσσα, πράγμα φυσικώς αδύνατο. Αντί όμως να θαυμάσει και να σκεφτεί την δύναμη του Θεού του ζώντος, αγριεύει και δίνει αυστηρή διαταγή να θανατωθεί και ο Ρωμανός στην φυλακή με απαγχονισμό. Η διαταγή του αυτοκράτορα, που φοβάται μήπως μαθευτεί το γεγονός και οι Χριστιανοί πάρουν θάρρος και αρχίζουν να ελέγχουν δημοσίως τους τυράννους τους, εκτελείται αμέσως. Ο απαγχονισμός του Αγίου έγινε μέσα στην φυλακή και ο πιστός Ρωμανός έλαβε το στεφάνι της νίκης από τον Χριστό για την μαρτυρική θυσία του. Παρέμεινε πάντως ατάραχος και υπομονετικός, μέχρι τη στιγμή του μαρτυρίου του, όπως και οι άλλοι δύο άγιοι.
Ερμηνευτικά σχόλια
Γεμάτους ζήλο: και οι τρεις άγιοι ήταν νέοι. Όταν είσαι νέος, έχεις τον ζήλο να κάνεις νέα πράγματα και θεωρείς ότι όλα σου ανήκουν, συνεχώς αναζητείς τόσο να βρεις νόημα στον κόσμο όσο και στον εαυτό σου. ψάχνεις και ψάχνεσαι. Έχεις την θέληση για γνώση και αυτή την γνώση θέλεις να την διδάσκεις και στους γύρω σου είτε αν αυτοί λέγονται φίλοι είτε κάποιος που ενδιαφέρεται να μάθει όσα εσύ γνωρίζεις. Και οι τρεις άγιοι ομολόγησαν την πίστη τους στον αληθινό Θεό. Οι δύο με επίγνωση. Το νήπιο παρακινημένο από την χάρη του Θεού και την αγάπη της μητέρας του για τον Κύριο, που βοήθησε το παιδί της να μάθει την πίστη. Στον Θεό που σου δίνει δύναμη και στον Θεό που υπάρχει για σένα. Τα συναξάρια είναι γεμάτα από βίους αγίων που ομολόγησαν και πέθαναν για την Αλήθεια που δεν είναι άλλη από τον ίδιο τον Χριστό.
Το μαρτύριο και η Ανάσταση: το μαρτύριο των αγίων είναι η απόδειξη της αληθινής τους πίστης. Οι έπαρχοι και ηγεμόνες, καθώς είδαν ότι όλα όσα επιδίωκαν, δηλαδή να κάνουν τους μάρτυρες να αλλάξουν πίστη, δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, επινοούσαν μαρτύρια που μόνο ένας νους χωρίς Θεό θα μπορούσε να επινοήσει. Γιατί όταν έχεις τον Θεό μέσα σου, δεν κοιτάζεις να κάνεις κακό στον συνάνθρωπό σου, αλλά ενδιαφέρεσαι πραγματικά να τον βοηθήσεις, ώστε να σώσεις πρώτα την ψυχή του και ύστερα την ψυχή σου. Ιδίως να βασανίζει κάποιος άνθρωπος ένα νήπιο είναι τόσο απάνθρωπο, που δεν μπορούμε να το διανοηθούμε σήμερα.
Ποίον δει σέβειν Θεόν; ο Ρωμανός δεν αφήνει τους ειδωλολάτρες χωρίς απάντηση. Αυτό που μας δείχνει είναι πως όταν μας κακολογούνε για την πίστη μας ή όταν βρεθούμε σε έναν διάλογο στον οποίο κάποιοι μιλούνε άσχημα, χρειάζεται να λέμε ποιο είναι το σωστό και να επιμένουμε, με υπομονή, να ακουστούν οι άλλες απόψεις, χωρίς όμως εμείς να κάνουμε πίσω σ’ αυτό που πιστεύουμε ότι είναι η αλήθεια.
Να κάνεις υπομονή και να πιεις από το νερό που θα σου δώσει ο ίδιος ο Χριστός: η μητέρα εδώ ήθελε να πει στο παιδί της ότι σημασία είχε να μην αφήσει τον εαυτό του να παραπλανηθεί από τις υποσχέσεις των ειδωλολατρών, οι οποίοι για να του δώσουν νερό, θα μπορούσαν να του ζητήσουν να αφήσει την πίστη στο Χριστό. Η ζωή μας βεβαίως είναι γεμάτη δυσκολίες, που καλούμαστε καθημερινά να παλέψουμε ώστε να βγούμε νικητές. Όσο δύσκολα και αν περνάμε, αυτό που απαλύνει τον πόνο μας είναι η αγάπη και η πίστη μας στον Χριστό, είναι το πιο γλυκό νερό που ξεδιψά κάθε καρδιά.
να ελέγχουν συνεχώς τους τυράννους τους: ο αυτοκράτορας δεν μπορεί να δεχθεί το θαύμα. Σκέφτεται ότι αν αφήσει τον άγιο ελεύθερο, τότε θα είναι σα να δικαιώνει την χριστιανική πίστη. Έτσι συνεχίζει τον διωγμό εναντίον του. Ο Χριστιανισμός πάντοτε διώκονταν. Όποιος έλεγε δημοσίως ότι πίστευε στον Χριστό μαρτυρούσε προκειμένου να αλλαξοπιστήσει. Όπου αυτό δεν ήταν εφικτό μαρτυρούσε ώσπου να υποκύψει και εν τέλει να πεθάνει. Ας λάβουμε υπ' όψιν και στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι μικροί αλλά και μεγάλοι που διστάζουν να πουν ότι πάνε στην εκκλησία και γενικά να ομολογήσουν την πίστη τους καθώς θεωρούν ότι είναι κάτι ξεπερασμένο. Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε στην ζωή μας είναι ότι είναι μεγάλο προνόμιο να είσαι χριστιανός γιατί αυτό σου δίνει δύναμη να παλέψεις στην ζωή σου. Ο διωγμός έρχεται για τον πρόσθετο λόγο ότι οι ειδωλολάτρες και γενικότερα οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν, αισθάνονται ότι ελέγχονται από την πίστη των χριστιανών. Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι οι άγιοι δεν κρατούνε κακία σ’ αυτούς που τους ταλαιπωρούνε, αλλά τους συγχωρούν, διότι έτσι ζητά ο Θεός και σιωπούνε στις δυσκολίες.
Η ψυχή του έμεινε ατάραχη: πόσο σπουδαίο πράγμα είναι να περνάμε μια δύσκολη στιγμή και η ψυχή μας να μένει ατάραχη. Όταν πιστεύεις αληθινά, δεν χάνεις την πίστη σου και επικαλείσαι τον Χριστό να σε βοηθήσει και να ελαφρύνει τον σταυρό σου. Και οι τρεις ιστορίες πάντως μας δείχνουν, εκτός της αξίας της πίστης, και το γεγονός ότι για την αγάπη του Χριστού αξίζει η υπομονή. Είναι δώρο του Θεού και την ίδια στιγμή απόφασή μας να υπομείνουμε. Και υπομονή χρειάζεται να κάνουμε σε κάθε περίσταση της ζωής μας, από την μικρή μας ηλικία. Υπομονή σ’ αυτόν που μας στενοχωρεί. Υπομονή όταν δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας στο σχολείο. Υπομονή όταν βλέπουμε ότι μας ειρωνεύονται γι’ αυτό που πιστεύουμε. Υπομονή όταν μας κακολογούνε. Και ο Θεός, βλέποντας την υπομονή μας, θα μας δώσει την δύναμη να αντέξουμε, να πιστέψουμε, να αγαπήσουμε, να συγχωρήσουμε.
Συμπέρασμα
Να μάθουμε να έχουμε υπομονή στις δυσκολίες της ζωής μας και να ζητούμε από τον Χριστό την δύναμη της πίστης!
ΑΖΦΡΥΘΙΙΠΚΗΦΝΗΠΙΟΗΚΞΙΗΦΘΙΚΜΝΜΚΞΙΚΤΩΨΗΒΨΔΣΠΛΑΤΩΝΑΣΥΙΚΨΣΣΑΧΩΒΝΜΚΟΑΕΓΡΩΜΑΝΟΣΚΟΝΦΡΥΘΞΜΑΡΤΥΡΙΟΘΞΚΙΗΦΧΡΙΣΤΟΣΟΘΙΝΩΜΝΒΓΞΘΕΟΣΥΙΞΦΔΑΨΧΩΖΞΙΥΡΕΩΗΞΞΜΖΑΨΦΞΚΓΚΠΑΙΔΟΜΑΡΤΥΡΕΣΟΘΥΦΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΞΥΘΙΗΦΔΔΩΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑΚΦΥΞΑΔΕΥΦΗΘΝΘΙΚΜΝΜΗΘΚΚΜΜΓΘΚΙΠΙΣΤΗΥΘΞΘ
Βρες στο κρυπτόλεξο 10 λέξεις από την ιστορία που άκουσες και διάβασες. Τις λέξεις θα τις βρεις διαβάζοντας με προσοχή τα γράμματα το ένα μετά το άλλο.