Η λειτουργική ζωή, οι διάφορες δραστηριότητες και η αγωνία της πνευματικής κατάρτησης μιας μικρής ενορίας.
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013
Μάθημα 4ο
Η θεραπεία του χωλού
Μετά την Πεντηκοστή, ένα απόγευμα οι απόστολοι Πέτρος και Ιωάννης, ανέβαιναν στο ναό των Ιεροσολύμων για τη συνηθισμένη προσευχή. Εκείνη ακριβώς την ώρα έφερναν ένα χωλό άνθρωπο που έτσι είχε γεννηθεί. Κάθε μέρα τον έφερναν στην πόρτα, που την έλεγαν «Ωραία», για να ζητιανεύει. Αυτός όταν είδε τον Πέτρο και τον Ιωάννη, που έμπαιναν στο Ναό, τους παρακάλεσε να του δώσουν ελεημοσύνη, τον είδε ο Πέτρος μαζί με τον Ιωάννη και του είπε: «Κοίταξε μας». Αυτός νόμιζε πως θα του δώσουν κάτι, αλλά ο Πέτρος του είπε: «Χρήματα δεν έχω, αυτό σου δίνω, στο όνομα του Χριστού του Ναζωραίου σήκω και περπάτα». Και αφού τον έπιασε από το δεξί χέρι τον σήκωσε.
Αμέσως λοιπόν, ο χωλός στάθηκε χαρούμενος στα πόδια του και περπατούσε και μάλιστα μπήκε μαζί με τους αποστόλους στο Ναό, δοξάζοντας το Θεό. Όλος ο κόσμος τον είδε που περπατούσε και δόξαζε το Θεό, γιατί γνώριζαν καλά πως αυτός ήταν ο ζητιάνος που ζητούσε ελεημοσύνη. Κι ενώ ήταν ακόμη ο χωλός μαζί με τους αποστόλους, πολύς λαός έτρεξε κοντά τους. Όταν είδε τον κόσμο ο Πέτρος άρχισε το κήρυγμα:
«Άντρες Ισραηλίτες, τι θαυμάζετε για αυτό που έγινε και τι μας κοιτάζετε σαν να κάναμε το θαύμα με τη δική μας δύναμη ή με την ευσέβεια μας; 0 Θεός του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ, δόξασε το γιο του, τον Ιησού, που σεις τον δώσατε στον Πιλάτο για να σταυρωθεί και αρνηθήκατε να επιτρέψετε σ' αυτόν να τον απολύσει και ζητήσατε να ελευθερώσει ένα φονιά. Θανατώσατε τον αρχηγό της ζωής που ο Θεός τον ανάστησε μέσα από τους νεκρούς. Με την πίστη μας στο Χριστό θεραπεύσαμε αυτόν που βλέπετε. Και τώρα αδερφοί μου γνωρίζω ότι ό,τι κάνατε, το κάνατε από άγνοια. Λοιπόν, να μετανοήσετε, για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες σας».
Με αυτό το θαύμα απέδειξαν οι Απόστολοι ότι ο Χριστός δίνει ζωή στον κόσμο και όχι τα ανθρώπινα
μέσα. (Πραξ. 3, 1-10)
Ερμηνευτικά σχόλια:
Περίμενε να του δώσουν κάτι: Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται χρήματα για να ζήσουν, αυτά έχουν αξία στη ζωή τους γιατί μπορούν να αγοράσουν τροφή, ρούχα και άλλα απαραίτητα αγαθά. Όμως είναι τα χρήματα τα πιο απαραίτητα για να ζήσουμε; Όχι, γιατί χωρίς χρήματα, ακόμη κι αν δυσκολευτούμε, μπορούμε να ζήσουμε από την άποψη ότι κάποιοι θα καλλιεργήσουν τη γη, κάποιοι θα ασχοληθούν με τα ζώα, κάποιοι κάτι άλλο θα βρούνε να κάνουν. Αυτό που αν μας λείπει, δεν μπορούμε να ζήσουμε αληθινά, είναι η αγάπη και αυτός που δίνει την αγάπη είναι ο Θεός. Αν έχουμε το Θεό στη ζωή μας τότε όλες οι ανάγκες μας αλλάζουν γιατί την ανάγκη για φαγητό και νερό την ξεπερνά η χαρά του Χριστού.
Σήκω και περπάτα: O Πέτρος και ο Ιωάννης είχαν τόση πίστη στο Χριστό που δεν χρειάστηκε να κάνουν τίποτα άλλο για το χωλό ζητιάνο παρά να του πουν «στο όνομα του Χριστού του Ναζωραίου σήκω και περπάτα». 0ι Απόστολοι είδαν ότι η πραγματική ανάγκη του χωλού δεν ήταν τα χρήματα, αλλά να ξαναπερπατήσει και να μπορέσει ο ίδιος να συντηρήσει τον εαυτό του. Αληθινή ελεημοσύνη λοιπόν έχουμε όχι μόνο όταν δίνουμε χρήματα στους άλλους, αλλά όταν μπορούμε να δούμε τι είναι αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη. Και στον περισσότερο κόσμο αυτό που λείπει είναι ο Χριστός, η πίστη, η ζωή της Εκκλησίας.
Αμέσως ο χωλός στάθηκε χαρούμενος: Όταν του είπαν οι απόστολοι σήκω και περπάτα, ο χωλός ζητιάνος δεν αντέδρασε λέγοντας «μα τι λες; Δεν μπορώ να περπατήσω, δε βλέπεις;» αλλά αμέσως υπάκουσε και σηκώθηκε και τότε έγινε το θαύμα. Έτσι θέλει να είμαστε κι εμείς ο Θεός, να έχουμε ανοιχτή καρδιά έτοιμη να τον δεχτεί και να μην απορούμε πολύ για όσα συμβαίνουν αλλά να δοξάζουμε το Θεό για όσα μας δίνει με εμπιστοσύνη γιατί ξέρει τι έχουμε ανάγκη.
Μπήκε μαζί τους στο Ναό δοξάζοντας το Θεό: O χωλός μόλις θεραπεύτηκε δεν έτρεξε να πάει σπίτι του ή να καμαρώνει που περπατά, αλλά πήγε στο Ναό μαζί με τους αποστόλους για να ευχαριστήσει το Θεό που τον θεράπευσε. Έτσι κι εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε να ευχαριστούμε το Θεό κάθε μέρα για όλα όσα μας δίνει και να θυμόμαστε ότι όταν καταφέρνουμε κάτι, δεν το καταφέραμε μόνοι μας αλλά με τη βοήθεια του Θεού που πάντα είναι δίπλα μας και μας νοιάζεται και μας αγαπάει. Παράλληλα, μπορούμε από την παιδική μας ηλικία να μάθουμε να προσφέρουμε στους άλλους, αγάπη, χαμόγελο, συγχωρητικότητα, να μην κλείνουμε την καρδιά μας σ' αυτούς και όταν έχουμε τη δυνατότητα να τους ελεούμε και υλικά.
Να μετανοήσετε για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες σας: 0 Θεός θέλει να έχουμε πίστη, να μην σκεφτόμαστε τι είναι αδύνατον να γίνει αλλά αν αυτό που θέλουμε να γίνει έχει αγάπη και δεν πάει αντίθετα στο θέλημα του Θεού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ό,τι θα ζητάμε με αγάπη θα μας το δίνει ο Θεός. Πρέπει να εμπιστευόμαστε το Θεό ότι κι αν μας δίνει, γιατί αυτό που ζητάμε ίσως να μην είναι καλό για μας κι ας μην το βλέπουμε. 0 Θεός ξέρει ακόμη ότι κάνουμε λάθη, ξέρει μάλιστα ότι αν καταλαβαίναμε ότι κάνουμε λάθος δεν θα το κάναμε. Για αυτό το μόνο που περιμένει είναι να μετανοήσουμε, δηλαδή να πούμε συγγνώμη.
Ερωτήσεις:
Τι σημαίνει ελεημοσύνη;
Γιατί οι Απόστολοι είπαν στο χωλό ότι τον Χριστό του δίνουν;
Τι θέλει ο Θεός από εμάς να κάνουμε για όσα καλά έχουμε;
Πώς μπορούμε εμείς να δείξουμε αληθινή ελεημοσύνη στους άλλους από την παιδική μας ηλικία;
Συμπέρασμα: Η Εκκλησία ζητά από μας να δείχνουμε ελεημοσύνη σε ό,τι έχει πραγματική ανάγκη ο άλλος και να φανερώνουμε με την πίστη μας και τα έργα μας το Χριστό.