ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 17 9 και 10.3.2013
Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία
Η Αγία Φιλοθέη γεννήθηκε το έτος 1522 μ.Χ. στην τουρκοκρατούμενη τότε Αθήνα. Οι ευσεβείς γονείς της ονομάζονταν Άγγελος και Συρίγα Μπενιζέλου. Η μητέρα της ήταν στείρα και απέκτησε την Αγία μετά από θερμή και συνεχή προσευχή. Η Ρηγούλα, αυτό ήταν το όνομα της προτού γίνει μοναχή, έλαβε σημαντική μόρφωση και χριστιανική ανατροφή. Σε ηλικία 12 χρονών, οι γονείς της την πάντρεψαν, παρά την θέλησή της, με έναν από τους άρχοντες της Αθήνας. Αργότερα, αφού πέθαναν οι γονείς και ο σύζυγός της, ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο πόθο της. Αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στον Χριστό, γίνεται μοναχή και παίρνει το όνομα Φιλοθέη.
Ύστερα από εντολή του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, τον οποίο είδε σε όραμα, οικοδόμησε ένα γυναικείο μοναστήρι με αρκετά κελιά, στο οποίο και έδωσε το όνομα του Αγίου για να τον τιμήσει. Το παράδειγμά της, λοιπόν, να αφιερωθεί στον Χριστό, το ακολουθούν και άλλες νέες. Σε λίγο διάστημα, η μονή έφθασε να έχει διακόσιες αδελφές.
Η Οσία, παρά τις αντιδράσεις των Τούρκων, οικοδομεί διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα, νοσηλευτήρια, ορφανοτροφεία. Στηρίζει τους πονεμένους σκλάβους με την προσευχή της. Ιδιαίτερες είναι οι φροντίδες της για να σώσει από τον εξισλαμισμό ή την αρπαγή των Τούρκων τις νέες Ελληνίδες. Το έργο της, κατά βάση εθνικό και θρησκευτικό, ξεπέρασε τα όρια της Αθήνας και έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα.
Η όλη όμως δράση της Αγίας Φιλοθέης εξαγρίωσε τους Τούρκους, οι οποίοι την συλλαμβάνουν και εκείνη με πνευματική ανδρεία ομολογεί: «Εγώ διψώ να υπομείνω διάφορα είδη βασανιστηρίων για το όνομα του Χριστού, τον οποίο λατρεύω και προσκυνώ με όλη μου την ψυχή και την καρδιά, ως Θεό αληθινό και άνθρωπο τέλειο και θα σας χρωστάω μεγάλη ευγνωμοσύνη αν μπορείτε μια ώρα πρωτύτερα να με στείλετε προς Αυτόν με το στεφάνι του μαρτυρίου». Ύστερα από την ηρωική αυτή απάντηση προς τους κατακτητές, όλοι πίστευαν ότι η Φιλοθέη εντός ολίγου θα λάμβανε μαρτυρικό θάνατο. Όμως, κατά θεία βούληση, την τελευταία σχεδόν στιγμή πρόφθασαν κάποιοι Χριστιανοί και καταπράυναν τον Τούρκο διοικητή. Έτσι πέτυχαν να ελευθερώσουν την Αγία.
Αφού αφέθηκε ελεύθερη, η Αγία Φιλοθέη, επέστρεψε στο μοναστήρι της και συνέχισε να φροντίζει για τη σωτηρία της ψυχής της και των άλλων. Πήγε στη νήσο Τζια (Κέα), όπου προ πολλού είχε οικοδομήσει μετόχι, για να αποστέλλει εκεί τις μοναχές εκείνες που φοβούνταν για διαφόρους λόγους να διαμένουν στην Αθήνα. Στην Τζια έμεινε αρκετό χρόνο και κατήχησε θεαρέστως τις ασκούμενες αδελφές στην ακριβή τήρηση των κανόνων της μοναστικής ζωής. Μόλις τελείωσε το έργο της εκεί, επέστρεψε και πάλι στην Αθήνα.
Έτσι λοιπόν, η Αγία Φιλοθέη, αφού έφθασε στην τελειότητα και στην πράξη και στην θεωρία, αξιώθηκε από τον Θεό να επιτελεί θαύματα.
Μάταια οι Τούρκοι προσπαθούν να ανακόψουν την δράση της. Ώσπου μια νύχτα, στις 2 Οκτωβρίου του έτους 1588 μ.Χ., πήγαν σε ένα μικρό μετόχι που είχε χτίσει στα σημερινά Πατήσια της Αθήνας και πέντε από αυτούς ανέβηκαν στον εξωτερικό τοίχο και πήδησαν μέσα στην αυλή. Στην συνέχεια εισέβαλαν στο ναό, όπου άρπαξαν την Αγία και την μαστίγωσαν με μανία και βαναυσότητα και την εγκαταλείπουν μισοπεθαμένη έξω από τη μονή της.
Έξω από το ναό, στα δεξιά της εισόδου του, σώζεται η κολώνα, όπου η Φιλοθέη δέθηκε και μαστιγώθηκε. Οι μοναχές της την μετέφεραν στην κρύπτη της στην Καλογρέζα. Εκεί η Φιλοθέη υποκύπτει στα τραύματά της στις 19 Φεβρουαρίου 1589 μ.Χ. Είκοσι ημέρες μετά από την κοίμηση της Αγίας, ο τάφος της ευωδίαζε. Ακόμη, όταν μετά από ένα έτος έγινε η ανακομιδή, το τίμιο λείψανό της βρέθηκε σώο και ακέραιο. Επιπλέον ήταν γεμάτο με ευωδιαστό μύρο, τρανή και λαμπρή απόδειξη της θεάρεστης και ενάρετης πολιτείας της, προς δόξα και αίνο του Θεού και καύχημα της πίστεώς μας. Το ιερό λείψανό της βρίσκεται σήμερα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.
Η μνήμη της Αγίας Φιλοθέης εορτάζεται στις 19 Φεβρουαρίου.
Ερμηνευτικά σχόλια
Αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στον Χριστό: η Αγία Φιλοθέη προτίμησε το μοναχικό βίο θέλοντας να αφιερώσει όλη την υπόλοιπη ζωή της στην αγάπη του Θεού, την οποία απέδειξε έμπρακτα βοηθώντας τους συνανθρώπους της ψυχικά και υλικά. Η μοναχική ζωή είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος αλλά η αγία δεν φοβήθηκε να τον ακολουθήσει δείχνοντας έτσι το πόσο πολύ ήθελε να υπηρετήσει το Θεό.
Το παράδειγμά της το ακολουθούν και άλλες νέες: Επιλέγοντας να ζήσουμε χριστιανικά είναι πολύ πιθανό να βοηθήσουμε και κάποιους συνανθρώπους μας να έρθουν κοντά στο Θεό. Αν για παράδειγμα μοιραζόμαστε τα πράγματα μας με παιδιά πιο φτωχά από εμάς, βλέποντάς μας θα κάνουν το ίδιο και οι φίλοι μας. Αν πηγαίνουμε στο κατηχητικό και περνάμε καλά, τότε μπορεί να μας ακολουθήσουν κι άλλα παιδιά και να μάθουν κι εκείνα για τη ζωή του Χριστού.
Οικοδομεί διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα, νοσηλευτήρια, ορφανοτροφεία: Η αγάπη μας προς το Θεό φαίνεται μέσα από την αγάπη που δείχνουμε στους συνανθρώπους μας. Αυτό έκανε η Αγία Φιλοθέη φροντίζοντας κάθε άνθρωπο που είχε ανάγκη. Βέβαια μπορεί να μην έχουμε όλοι τη δυνατότητα να φτιάχνουμε ιδρύματα, μπορούμε όμως να επισκεπτόμαστε κάποια από αυτά που υπάρχουν στην περιοχή μας, μπορούμε να χαρίζουμε κάποια από τα ρούχα μας, ή τα παιχνίδια μας σε παιδιά που είναι στερημένα. Ή να κάνουμε περισσότερη παρέα κάποια παιδιά στο σχολείο που δεν έχουν πολλούς φίλους ή που είναι λίγο πιο φτωχά από εμάς. Ακόμα μπορούμε να δείξουμε την αγάπη μας μόνο και μόνο με την προσευχή μας στο Θεό για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Ηρωική αυτή απάντηση προς τους κατακτητές: Πολλές φορές μπορεί να δεχτούμε τα πειράγματα των συμμαθητών μας αν πούμε ότι πηγαίνουμε εκκλησία τις Κυριακές, ή ότι πηγαίνουμε κατηχητικό. Η Αγία Φιλοθέη, όμως, με τον τρόπο που έζησε μας λέει να μην ντρεπόμαστε για την πίστη μας και να μην τα παρατάμε μπροστά σε εμπόδια που μπορεί να βρούμε στο δρόμο μας. Έτσι θα γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί και πιο αγαπητοί στο Θεό.
αφού έφθασε στην τελειότητα και στην πράξη και στην θεωρία, αξιώθηκε από τον Θεό να επιτελεί θαύματα: Η Αγία Φιλοθέη αφιέρωσε τη ζωή της στο να βοηθάει τους άλλους, γι’ αυτό και ο Θεός την αντάμειψε επιτρέποντας της να κάνει θαύματα ώστε να βοηθήσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Μπορεί πολλές φορές να είναι δύσκολο να κάνουμε πάντα το καλό, αλλά αν το κάνουμε θα έχουμε την επιβράβευση και τη βοήθεια του Θεού σε κάθε μας βήμα.
το τίμιο λείψανό της βρέθηκε σώο και ακέραιο: Όλα τα λείψανα των αγίων που έχουν μείνει ακέραια δηλώνουν ότι στη Βασιλεία του Θεού θα έχουμε όχι μόνο το πνεύμα μας αλλά και το σώμα μας. Μπορεί η ζωή να έχει δυσκολίες, ωστόσο ο Θεός επιβραβεύει αυτούς που αντέχουν και υποφέρουν για χάρη Του.
Ερωτήσεις
1. Γιατί η αγία Φιλοθέη έφτιαξε το μοναστήρι;
2. Πώς έδειξε η αγία Φιλοθέη την αγάπη της για το Χριστό;
3. Φοβήθηκε η αγία τις απειλές των Τούρκων;
4. Πότε γιορτάζουμε τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης και πού βρίσκεται το σκήνωμα της;
5. Πώς μπορούμε εμείς να βοηθάμε εκείνους που έχουν ανάγκη;
Συμπέρασμα
Η αγάπη μας για το Θεό γίνεται πράξη μέσα από την αγάπη και τη βοήθεια που δίνουμε σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη.
Απολυτίκιο της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας (ήχος πλ. α’ )
Αθηναίων η πόλις η περιώνυμος Φιλοθέην τιμά την οσιομάρτυρα και ασπάζεται αυτής το θείον λείψανον, ότι εβίωσε σεμνώς και μετήλλαξε το ζην αθλήσει και μαρτυρίω, και πρεσβεύει προς τον Σωτήρα, διδόναι πάσι το θείον έλεος.
Παιχνίδι
ΚΞΒΡΗΓΟΥΛΑΗΩΕΞΘΗΣΥΡΙΓΑΩΒΘΓΩΡΙΦΙΛΟΘΕΗΣ
ΔΗΓΦΩΥΔΜΟΝΑΣΤΗΡΙΝΘΗΩΔΙΔΡΥΜΑΤΑΒΝΩΦΘΙΗΔΘΤΖΙΑΔ
ΚΗΞΣΔΦΘΑΥΜΑΤΑΦΓΦΙΘΜΕΤΟΧΙΔΡΟΔΚΞΦΗΣΙΔΨΜΥΡΟΔΦ
ΞΗΔΛΕΙΨΑΝΟ
Βρες στο κρυπτόλεξο 10 λέξεις από την ιστορία που άκουσες και διάβασες. Τις λέξεις θα τις βρεις διαβάζοντας με προσοχή τα γράμματα το ένα μετά το άλλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου